Rieten dak

Het rieten dak

Riet is al een eeuwen oude vorm van dakbedekking. Het heeft een isolerende werking, maar ook een luxe uitstraling. Het maken van een kwalitatief goed rieten dak vereist kennis en vaardigheid, van de rietdekker.

Het rieten dak wordt in lagen van onder naar boven opgebouwd. De levensduur van een rieten dak wordt door veel factoren beïnvloed. Allereerst de hellingshoek, hoe steiler de kap hoe beter voor het rieten dak. Ook kunnen bomen die te kort op het dak staan de levensduur aanzienlijk verkorten. Ook periodiek onderhoud is van wezenlijk belang, om het dak in goede conditie te houden.

Onderconstructie’s

Traditioneel open constructie

De open constructie is zoals het rieten dak al eeuwen wordt gemaakt. Het riet wordt op rietlatten gebonden. Er is bij deze constructie altijd een spouw tussen het riet en de binnen betimmering. Omdat de traditioneel open constructie relatief brandgevaarlijk, minder isolerend en meer stof/vuil met zich meebrengt gaan steeds meer mensen over op de gesloten constructie ( het schroefdak).

Gesloten constructie

Bij de gesloten constructie ( schroefdak) wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd. De spouw tussen riet en onderconstructie ontbreekt. Het gehele rietpakket helpt mee met het vormen van een isolerend pakket. De woning is tochtdicht, er is een harde scheiding tussen binnen en buiten. Vuur kan zo geen zuurstof van onderen aanzuigen. Hierdoor wordt het schroefdak een relatief brandveilig dak en is dus ook veel lager in de brandverzekering.

Vraag een offerte aan!

Wilt u ook een rieten dak met een luxe uitstraling en goede isolerende werking? Maak dan een vrijblijvende afspraak. We komen graag bij u langs om uw wensen te bespreken en een offerte op maat samen te stellen.

Bel 06 50 59 16 38 offerte aanvragen